Telefoonnummer

+31 73 208 9120

Email

info@marvaloushealth.com

Openingstijden

Ma - Vr: 9:00 - 17:00

Tijdens de Marvalous Health Brein Training & Coaching trajecten komt het thema vrijwel standaard voorbij. Hoe zie je de wereld en in welke mate ben je in staat om te denken over wat je denkt? Dat laatste heb je me al vaker horen zeggen. Het is dan ook echt essentieel om te voorkomen dat je gewoonten en overtuigingen – alles wat je zowel bewust maar vooral ook onbewust mee hebt gekregen in je leven – continu bepalen hoe jij de realiteit ervaart.

π»π‘œπ‘’ π‘Šπ‘’π‘Ÿπ‘˜π‘‘ π‘ƒπ‘’π‘Ÿπ‘π‘’π‘π‘‘π‘–π‘’ 𝑖𝑛 β„Žπ‘’π‘‘ π΅π‘Ÿπ‘’π‘–π‘›?

Perceptie begint met de sensorische input die we ontvangen via onze zintuigen: zicht, gehoor, smaak, reuk en aanraking. Deze informatie wordt doorgegeven aan de hersenen, waar het wordt verwerkt en geΓ―nterpreteerd. Onze hersenen combineren deze ruwe sensorische gegevens met eerder opgeslagen informatie, zoals herinneringen en verwachtingen. Dit betekent dat wat we zien, horen of voelen, niet alleen afhankelijk is van de directe sensorische input, maar ook van hoe onze hersenen deze input interpreteren op basis van eerdere ervaringen.

𝐷𝑒 π‘…π‘œπ‘™ π‘£π‘Žπ‘› π‘‚π‘£π‘’π‘Ÿπ‘‘π‘’π‘–π‘”π‘–π‘›π‘”π‘’π‘›

Ons systeem van overtuigingen vormt een filter waardoor we de wereld waarnemen. Overtuigingen zijn diepgewortelde ideeΓ«n over onszelf en de wereld om ons heen, die zijn gevormd door onze ervaringen, opvoeding, cultuur en sociale omgeving. Deze overtuigingen beΓ―nvloeden onze perceptie op verschillende manieren:

β€’ Selectieve Waarneming. We hebben de neiging om aandacht te besteden aan informatie die onze bestaande overtuigingen bevestigt en andere informatie te negeren of te minimaliseren. Dit fenomeen staat bekend als confirmation bias.

β€’ Interpretatie. De manier waarop we gebeurtenissen interpreteren wordt sterk beΓ―nvloed door onze overtuigingen. Als we bijvoorbeeld geloven dat de wereld een gevaarlijke plek is, zullen we neutrale of ambigue situaties eerder als bedreigend interpreteren.

β€’ Geheugen. Onze overtuigingen beΓ―nvloeden ook wat we onthouden. We hebben de neiging om herinneringen op te slaan die consistent zijn met onze overtuigingen en andere te vergeten.

πΌπ‘›π‘‘π‘’π‘Ÿπ‘Žπ‘π‘‘π‘–π‘’ 𝑇𝑒𝑠𝑠𝑒𝑛 π»π‘’π‘Ÿπ‘ π‘’π‘›π‘’π‘› 𝑒𝑛 π‘‚π‘£π‘’π‘Ÿπ‘‘π‘’π‘–π‘”π‘–π‘›π‘”π‘’π‘›

De interactie tussen onze hersenfuncties en overtuigingen is dynamisch en wederkerig. Terwijl onze overtuigingen onze perceptie beΓ―nvloeden, kunnen nieuwe ervaringen en informatie ook onze overtuigingen veranderen. Dit adaptieve mechanisme stelt ons in staat om te leren en ons aan te passen aan veranderende omstandigheden, maar kan ook leiden tot cognitieve dissonantie wanneer nieuwe informatie in strijd is met onze bestaande overtuigingen.

πΆπ‘œπ‘›π‘π‘™π‘’π‘ π‘–π‘’

Hoe mee hersencapaciteit je ter beschikking hebt, hoe beter je kunt denken over wat je denkt en hoe beter je perceptie van de realiteit! Dat helpt bewuster om te gaan met onze waarnemingen en open te staan voor nieuwe informatie die onze overtuigingen kan verrijken en aanpassen.

Aanbevolen Artikelen