'MUST READ’… Bizar dat (bijna) niemand dit weet of meet!

Met de groeiende – en overigens terechte – aandacht voor gezonder leven, duurzame inzetbaarheid en veerkracht, lijkt tegelijkertijd het aantal mensen met chronische aandoeningen alleen maar toe te nemen. Zowel fysieke aandoeningen als diabetes en artrose als vooral psychische aandoeningen zoals burn-out, stress, angststoornissen, depressiviteit, ADHD en ADD.

Bij Marvalous Health verzorgen we neuro-fitness breintraining voor onder andere (top)sporters en (top)managers en steeds meer voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.


Voeding – ook bij psychische klachten

In toenemende mate komt de vraag of deze doeltreffende training ook bij psychische klachten werkt. Het antwoord is duidelijk: zeker – en het heeft ook absoluut effect.

Wel is het essentieel om eerst vragen te stellen over het voedingspatroon – want daarin zit al een groot deel van de oplossing.

Een verstoorde balans in de bio- en neurochemie leidt immers tot fysieke en mentale chronische klachten en remt of verhindert herstel.

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van het belang van gezonde voeding en daarbij passende lifestyle.

Daarom komt de aanbeveling steeds vaker voor om bloedtesten uit te voeren. Doordat deze dienst tegenwoordig via internet beschikbaar is, wordt de drempel om regelmatig een ‘health check’ te doen, verlaagd.


Belang van (de juiste) omega’s

Er is een essentiële, ja, zelfs cruciale bio-marker waar nagenoeg niemand iets van weet en het al helemaal niet meet! Dat is namelijk de balans tussen de essentiële vetzuren omega-6 en omega-3, ofwel de verhouding omega-6:omega-3.

Omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken, moeten ze via de voeding komen. In de gangbare voeding is de juiste verhouding zoek: omega-6-vetzuren zitten in nagenoeg alle voedingsstoffen (in de vorm van plantaardige olie), terwijl de juiste (!) omega-3-vetzuren amper beschikbaar zijn.


Evenwicht

Zoals alles in het lichaam en in het leven is ook in de essentiële omega’s 6 en 3, balans enorm belangrijk. Deze balans is van invloed op de mate waarin de cellen in staat zijn voedingsstoffen en zuurstof op te nemen en afvalstoffen uit te scheiden.

Dit is het fundament van de stofwisseling!

Veel waardevolle vitamines en mineralen zijn uit gezonde voeding en kwalitatieve supplementen te halen, maar dat heeft allemaal weinig of slechts beperkt nut als de cellen niet in staat zijn ze op te nemen.

De verhouding tussen omega-6 en omega-3 dient ten hoogste 3:1 te zijn voor een optimale stofwisseling. Tussen 3:1 en 9:1 is het risicogebied. Hoger dan 9:1 is het ‘rode deel’ van de schaal, die doorloopt tot 15:1.

Sta nu even stil bij het feit dat de gemiddelde verhouding in West-Europa 25,4:1 is… ja, ver buiten de schaal! Het is dan geen wonder dat er steeds meer chronische aandoeningen ontstaan wanneer het fundament van de stofwisseling niet eens op een normale manier kán functioneren.


Meten = weten!

Dan rijst deze vraag: heb jij die omega-6:omega-3-verhouding in je bloed al eens laten testen? Privé, via je werk of een PMO? Waarschijnlijk niet, want bij een standaardbloedtest wordt dat nooit gemeten; het staat niet eens op de lijst om aangekruist te worden!

Daarom maakt Marvalous Health bloedtestkits (CE-gecertificeerd) beschikbaar om de meting zelf te kunnen regelen. De testen vind je hier.

Eenvoudig, anoniem en zonder medische ondersteuning, middels een eenvoudige vingerprik. Het kaartje met de droge bloedmonsters, voorzien van een unieke ID-code, gaat dan via de post naar het laboratorium.

Het laboratorium analyseert de monsters en neemt de anonieme resultaten op in hun database. De resultaten zijn 2 à 3 weken later met de unieke ID-code online op te vragen, veilig en geheel privé.


Mijn specialiteit

Al jaren verdiep ik me in hersenfunctie, bio- en neurochemie en in omega-3-vetzuren in het bijzonder. Maar dit is slechts een deel van het hele verhaal. Gecombineerd met diverse andere veranderingen in de huidige maatschappij leidt mijn werk tot conclusies waar de meeste mensen zich (bijna letterlijk) dood van schrikken. Juist in die correlatie zit het probleem, niet zozeer in de afzonderlijke aspecten.

Tegenwoordig houd ik wereldwijd presentaties over dit gespecialiseerd vakgebied. Er is veel te weinig bewustzijn en kennis over dit onderwerp. Daarom deel ik het graag.

Uiteraard komt daarbij ook een aantal oplossingen aan de orde en daar maken gelukkig steeds meer mensen dankbaar gebruik van. De ervaringen, feedback en mooie berichten van mensen uit alle hoeken van de wereld die het inmiddels ervaren, zijn hartverwarmend en onbetaalbaar.

Stay tuned, binnenkort meer!

Of informeer naar de mogelijkheden voor een presentatie voor je bedrijf, organisatie of familie- en vriendenkring via de contactpagina.