Telefoonnummer

+31 73 208 9120

Email

info@marvaloushealth.com

Openingstijden

Ma - Vr: 9:00 - 17:00

De grijze materie van zo’n 1.5kg tussen je oren is het meest complexe systeem in het bekende universum. Het gebied van de neurowetenschappen heeft de laatste decennia een wetenschappelijke bloeiperiode doorgemaakt, en dit is grotendeels te danken aan verbazingwekkende ontdekkingen over de neuroplasticiteit van je hersenen. In deze blog vertel ik je wat meer over hersencapaciteit en hoe je dat kunt vergroten met het Marvalous Health Brein Training programma.

Heel simpel gezegd trainen we ons lichaam met name “vanaf de kin en lager”… Maar hoe zit het met al die waardevolle “spieren” boven de kin: je hersenen?! Iedereen is bekend met het idee dat als je je lichaam traint, je spieren, je hart- en vaatstelsel en nog meer systemen in je lichaam zich zullen aanpassen, waardoor je fitter wordt en beter in staat bent om te sporten. Met Brein Fitness is dat wat je hersenen doen als ze op de juiste manier gestimuleerd worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de neuroplasticiteit van ons brein.

Neuronen omvatten veel verschillende cellen die allemaal gespecialiseerd zijn in het communiceren van wat er in en rond je lichaam gebeurt, met als commandocentrum je geest. Plasticiteit is een verwijzing naar de flexibiliteit om te veranderen, wat de reden is waarom sommige neurowetenschappers zullen zeggen dat ”de hersenen plastisch zijn”. Simpel gezegd betekent neuroplasticiteit dat je hersenen zich kunnen aanpassen. Het oude veronderstelde feit dat je het moet doen met de hersenen waarmee je wordt geboren is daarmee al een aantal jaren achterhaald.

De biologie van de hersenen en het centrale zenuwstelsel zijn gebouwd om zich op een veel efficiëntere manier aan te passen dan spiercellen dat doen. Daarnaast blijven de “breinspieren” langer actief dan onze fysieke spieren wanneer we ze niet of minder gebruiken. Uiteindelijk is het uiteraard wel “use it or lose it”, want het lichaam gaat zeer efficiënt om met het gebruik van energie. Zodra je iets niet of minder gebruikt kan het letterlijk worden opgeruimd. Een goed voorbeeld daarvan is de spierafname in je been wanneer je 6 weken in het gips hebt gezeten. In je brein merk je dat ook wanneer je het minder gebruikt, zowel in algemene zin als bij specifieke functies.

Neuronen die na verloop van tijd niet meer worden gebruikt, kunnen worden teruggesnoeid door middel van een proces dat synaptisch snoeien wordt genoemd, waardoor de energie in de hersenen optimaal kan worden gebruikt. In de eerste jaren van ons leven worden onze hersenen massaal gesnoeid. We worden geboren met een enorm aantal verbindingen tussen de hersencellen. Daarom is het juist in die periode dat je snel en veel kunt leren. Dat is deels noodzakelijk, want je moet nog leren lopen, praten, eten en nog veel meer. En dat is dus ook de reden dat jonge kinderen heel makkelijk meerdere talen kunnen leren. Vanaf het 2e levensjaar wordt er al gesnoeid, alles wat je niet gebruikt kan weg.

Onze hersenen kunnen niet alleen nieuwe hersencellen kweken zoals spieren dat kunnen – een proces dat neurogenese wordt genoemd – maar de neuronen (hersencellen) kunnen ook structureel nieuwe netwerken creëren voor een grotere connectiviteit en capaciteit om informatie te verwerken. Deze netwerken zijn enorm – er zijn ongeveer 100 biljoen verbindingen tussen je neuronen. Als je alle verbinding achter elkaar zou leggen kom je tot een lengte van circa 170.000km! Meer dan 4x de wereld rond! Dat is amper voor te stellen…

Of je nu zintuiglijke informatie verwerkt, je op taken concentreert, diep nadenkt, je verbeelding gebruikt of zelfs alleen maar droomt – je hersenen zijn erop ingesteld zich voortdurend aan te passen aan de eisen die eraan worden gesteld. Zodra we iets nieuws leren, maken we nieuwe neurale verbindingen aan. Maar die zijn dan vooral specifiek geschikt voor hetgeen je hebt geleerd. De brein fitness methode bij Marvalous Health maakt ook gebruik van dit “leer effect”, maar op een hele specifieke wijze zonder context, waardoor je de nieuwe aangemaakte verbindingen vrij kunt gebruiken als extra hersencapaciteit!

In de workshops die we verzorgen vertellen we er nog veel meer over. En uiteraard kun je het zelf ervaren tijdens een Brein Fitness Assessment of een Brein Training & Coaching programma!

Aanbevolen Artikelen